לקט חדשות חורפי מן הגן הזואולוגי והגן הבוטני

היכן מעדיפים דלקי הסלעים לבלות? מי מאושפזת במרפאת הגן ומה הצילו חוקרי הגן הבוטני ממלחת נעמן העומדת להפוך לשטח חקלאי?

זו לא אפריקה, זה הגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב

דלק מטפס על עץ

 

נשר מקראי שלא אוהב שיפוצים.

צילום: שני אור

 

הדר "אמא מחליפה" ואפרוחי אווז

צילום: רון אלעזרי-וולקני

 

התקבלו ללהקה. אווזים אפורים בגן

צילום: אילאיל פרת

 

חסידה במרפאה. צילום: דפנה לב

 

איפה אמא שלך?

קיפוד קטן מתאושש. צילום: דפנה לב

 

צמחי מלחת נעמן בביתם החדש

צילום: ליז מרגוליס

 

משחקי מדע אקולוגיים

צילום: יעל אורגד

 

 

יש מי שלקראת החורף מתכרבלים בחדר מחומם או במאורה מוגנת, ולא מוציאים את האף עד בוא האביב. החוקרים, העובדים ואפילו בעלי החיים והצמחים בגן הזואולוגי ובגנים הבוטניים באוניברסיטה דווקא פעילים מאוד, ומבצעים הכנות אחרונות לחורף שיגיע.

 

תצוגות חדשות ומרווחות לדלקים, לנשרים ולעיטמים

הדלקים, הנשרים והעיטמים, שהם תושבי קבע בגן הזואולוגי, זוכים בימים אלה לשיפוץ חצרותיהם. הדלקים, שאוהבים לבלות בטבע חלק ניכר מזמנם על צמרות עצים, יזכו לתצוגה גבוהה בה יוכלו לטפס על ענפים ולצפות במבקרים. בתכנון בניית
התצוגה נעזר צוות הגן בעבודת פרויקט של קבוצת סטודנטים מהקורס "מחקר, שמירת טבע וחינוך בגני חיות".

 

מכיוון שאין דבר מרגיז יותר משכנים שעורכים שיפוץ, ומשום שהתצוגה החדשה של הדלקים נבנית ממש על גב החצר הקיימת של הנשרים והעיטמים - הדורסים המכובדים הועברו באופן זמני לרשות הטבע והגנים, וזכו לבונוס - בניית אזורי קינון חדשים בפינות המרחב במקום מגדלי הקינון הקיימים, דבר שיגדיל את שטח התעופה שלהם.

 

חדשות הדשא

כמדי חורף, להקת השחפים צהובי הרגל שבה לבקר בגן. הם עדיין לא מקננים, אבל כבר אפשר לחוש היטב בנוכחותם, לראותם כשהם מעופפים מעל הגן ולשמוע את קריאותיהם הרמות מהדהדות למרחוק.

 

שני האווזים האפורים המתבגרים, שגודלו במסירות על ידי מטפל הגן הדר יוסיפון, שוחררו לשטח הפתוח של הגן. הבעיה העיקרית עם הצלחת רביית האווזים היא העורבים, שאורבים לאפרוחים מיד עם בקיעתם מהביצים וגוזלים אותם. לכן עוקבים עובדי הגן אחר הקינים וההטלות, ומיד לאחר שמתקיימת הטלה מועברות הביצים להדגרה במדגרה. האפרוחים הבוקעים במדגרה מטופלים על ידי מטפל הגן יוסיפון, שגם משמש להם "אם מאמצת", ומכיוון שהוא עושה עבודה כל כך טובה הם ממאנים להיכנס למים בלעדיו. כעת השניים השתלבו היטב בלהקה וכבר קשה להבחין בינם ובין הפרטים הוותיקים והקולניים.

 

עוד בדשא אפשר לפגוש ברבורים שחורים שהגיעו מגן החיות התנ"כי בירושלים וחסידות לבנות, שהגיעו מבית החולים לחיות בר בספארי ולא יוכלו לחזור שוב לטבע. את החסידות אפשר לשמוע היטב כשהן נוקשות במקורן כאמצעי תקשורת ביניהן.

 

אם ממש יתמזל מזלכם, אולי תזכו לראות שתי עזים בדואיות משוטטות להן ברחבי הגן, זכר ונקבה הרה. השניים משוחררים מדי בוקר לשטח הפתוח ומוחזרים לביתם מדי ערב, תוך שהם זוכים לשיפור הפעילות היומית והתזונה.

 

מתלוצצים עם הרופאים

במרפאת הגן מאושפזים בימים אלה חסידה לבנה, שנותחה על ידי ד"ר רון אלעזרי-וולקני, וטרינר הגן הזואולוגי, לבקשת בית החולים לחיות בר, וקיפוד צעיר שנמצא משוטט על כביש ללא אימו, ושוהה אצלנו לצורך התאוששות.

 

הצלת צמחים בסכנת הכחדה

כשחוקרי הגנים הבוטניים התבשרו כי מלחת נעמן, הנמצאת בשפך נחל נעמן שבאזור עכו, עתידה להפוך לשטח חקלאי, הם הבינו את משמעות הדבר עבור הצמחייה הנדירה במקום. אנשי רשות הטבע והגנים פנו אל צוות הגן בבקשה לאסוף ולהציל מיני צמחים נדירים מבית הגידול שעתיד להיפגע. מלחה היא אזור שבו הקרקע מכילה ריכוז גבוה של מלחים מסיסים. בשטחי מלחה נוצרות מערכות אקולוגיות מיוחדות של מיני צמחים ובעלי חיים, אשר מותאמים לתנאים הקשים ויוצאי הדופן.

 


טל לבנוני, אוצרת הגן, וסמואל רטה מצוות הגינון אספו פרטים רבים מחמישה מיני צמחים, שנשלפו במאמץ רב מתוך הקרקע החרסיתית היבשה האופיינית לבית גידול זה. הצמחים הובאו יחד עם קרקע מקומית שנאספה בשטח, ושימשה כמצע שתילה וכן כמקור לזרעים נוספים שעשויים לנבוט בעתיד.


באוסף צמחי ישראל שבגן הבוטני קיימת חלקת מלחה, אשר עד כה ייצגה בעיקר את אזורי המלחות המדבריות. כעת הצטרפו לחלקה זו צמחי מלחת הנעמן, שהיא מלחה "רטובה". לצורך שתילת הצמחים נחפר בחלקה בור, שעומקו כמה עשרות סנטימטרים, בתחתיתו נפרשה יריעת PVC מחוררת ומעליה פוזרה אדמה שנאספה במלחת נעמן. כך הוקם שטח המדמה את בית הגידול המקורי, המאפשר תצוגה לצד שימור וטיפוח של החומר הגנטי המקורי. המינים הנדירים של מלחת נעמן, כגון מלחית הבורית (Salsola soda) ואוכם חופי (Suaeda splendens) מצטרפים אל כ-270 צמחים המוגדרים "מינים אדומים", שהם מינים בסכנת הכחדה, ומהווים חלק מאוסף הצמחים בגן המקלט של אוניברסיטת תל אביב.
 

משחקים אקולוגיים

לאחרונה הוצבו בגן הבוטני ארבעה מתקנים ייחודיים, אשר מלמדים בצורה חווייתית ומהנה עקרונות אקולוגיים ובוטניים. המתקנים הוצבו בסמוך לכיתה הפתוחה, בין עצי האורן באוסף חשופי הזרע, ומזמינים את קהל המבקרים בגן להתנסות וללמוד על תהליכים שונים בטבע, למשל מה מרגישה דבורת בר הנוחתת על פרח ענק, וחיפושית קליפה הנוברת בתוך גזע ברוש. המרחב שבו הם מוצגים מהווה מרכז התכנסות, מרחב למידה ופנאי עבור קבוצות ומשפחות ומוקד משיכה לכל הגילאים.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>