טובות השתיים מן האחת

כיצד ניתן להספיג במוח חומר החיוני לטיפול בסכיזופרניה, כאשר אותו החומר משולל יכולת ספיגה? שילוב בין שני סוגי מולקולות ליצירת תרופה היברידית מספק פתרון פורץ דרך

החוקר.ת מאחורי המחקר

לרסן את העצבים

"הסכיזופרניה היא מחלה נוראה, שמשבשת לחלוטין את כל מהלך חייו של האדם, ותכופות גם את חיי משפחתו," מסביר פרופ' ויצמן, המשמש גם כמנהל יחידת המחקר במרכז לבריאות הנפש גהה. "החולים סובלים מהזיות קול וממחשבות שווא – כמו מחשבות גדלות ורדיפה, וגם מליקוי קוגניטיבי ניכר. כל אלה גורמים לאי-שקט, תוקפנות ובידוד חברתי. החולים אינם מסוגלים להתמיד בתעסוקה, תלויים מאוד באחרים, וחוזרים לאשפוז שוב ושוב."

 

פרופ' ויצמן וצוותו בחרו להתמקד בהיבט שמרבית התרופות האנטי-פסיכוטיות אינן מטפלות בו: הירידה המשמעותית והמתמשכת ביכולת הקוגניטיבית של חולי סכיזופרניה. המפתח, כך סברו, עשוי להימצא במוליך הכימי GABA, שמרסן את הפעילות העצבית במוח. ידוע זה מכבר, כי מוחם של חולי סכיזופרניה אינו מייצר כמות תקינה של GABA, אך ניסיונות קודמים לפתח תרופות על בסיס GABA כשלו, מכיוון שהחומר אינו נספג במוח.

 

כדי לשפר את הספיגה של תרופות המכילות GABA, וכך להגביר את נוכחותו של החומר החיוני במוח, יצרו החוקרים מולקולה 'היברידית': הם קשרו את מולקולת ה-GABA 'הסרבנית' למולקולה של חומר חוסם דופמין המשמש בסיס לתרופות אנטי-פסיכוטיות מקובלות (הדופמין הוא מוליך עצבי במוח שהתרופות גורמות להפחתתו, ובכך מדכאות תסמינים פסיכוטיים כמו הזיות ומחשבות שווא).

 

מהמעבדה לבית המרקחת

המאמץ המחקרי צלח: המולקולות ההיברידיות נספגות היטב, מתפרקות במוח, ופועלות פעולה כפולה: החומר האנטי-פסיכוטי מדכא מחשבות שווא, ואילו ה-GABA נקלט בקצות תאי העצב, ומתקן את החסר ביכולת הריסון. בשלב הבא שיתפו המדענים פעולה עם יצרנית התרופות הישראלית Bioline Rx, שפיתחה על סמך המחקר את התרופה BL-1020. מחקר קליני, שכלל מאות נבדקים, הראה שהתרופה משפרת באופן משמעותי את הכושר הקוגניטיבי של החולים, ובהדמיה מוחית אף נצפתה ספיגתה היעילה ופעילותה במוח. בעקבות ההצלחה, מקיימת  חברת Bioline Rx ניסויים קליניים בהיקף בינלאומי.

 

תרופה היברידית לפרקינסון

לרעיון התרופות ההיברידיות יש, ככל הנראה, פוטנציאל יישומי רחב הרבה יותר. על סמך מחקריו של פרופ' ויצמן וחבריו פותחה תרופה היברידית נוספת, המיועדת לטיפול במחלת הפרקינסון. התרופה, שמשלבת בין GABA לבין חומר נוגד פרקינסון המעלה את רמת הדופמין במוח, מראה תוצאות מבטיחות: היא הביאה לשיפור משמעותי בתפקוד המוטורי והקוגניטיבי של עכברים במודל לפרקינסון, ונראה כי היא מגינה על תאי הדופמין – שהתנוונותם היא מאפיין מרכזי של המחלה.

 

שותפי המחקר:

פרופ' אבי ויצמן - מכון פלסנשטיין למחקר רפואי של אוניברסיטת תל-אביב

ד"ר עירית גיל-עד - מכון פלסנשטיין למחקר רפואי של אוניברסיטת תל-אביב

ד"ר עדה רפאלי - מכון פלסנשטיין למחקר רפואי של אוניברסיטת תל-אביב

ובשיתוף פעולה הדוק עם פרופ' אברהם נודלמן מאוניברסיטת בר-אילן

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>