מסדר זיהוי

מה קורה במוח כשאנו מזהים פנים? במעבדה של פרופ' גלית יובל קוראים את המוח האנושי בזמן אמת.

 

החוקר.ת מאחורי המחקר

טכנולוגיה מתקדמת בשירות חקר המוח

במחקריה על זיהוי פרצופים נעזרת פרופ' יובל מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה במיטב הטכנולוגיה המודרנית, כדי 'להציץ' לתוך המוח בזמן אמת, ולצפות בתהליכים המתרחשים בו כאשר הוא קולט, מעבד ומזהה תמונת פנים. ניסויים אלה, הנערכים במרכז ההדמיה המשותף של המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב) ואוניברסיטת תל-אביב, כוללים שילוב של מספר טכנולוגיות מתקדמות:

 

  • fMRIFunctional Magnetic Resonance Imaging : שיטת הדמיה המאפשרת מעקב אחר שינויים בפעילות המוח בזמן עיבוד מידע
  • TMS -Transcranial Magnetic Stimulation : המספק גירוי חשמלי לאזורים נבחרים במוח, על מנת לזהות קשר סיבתי בינם לבין תפקידם
  • הקלטת EEG : הרושמת את הפעילות החשמלית במוח, ומלמדת על התזמון של פעילות התאים והרשתות, בו-זמנית עם ה-fMRI או ה-TMS.
     

השילובים הללו, שקיימים רק במעבדות בודדות ברחבי העולם, מאפשרים לחוקרים לעקוב ברזולוציה גבוהה – הן בזמן (מילי-שניות) והן במרחב (מ"מ) - אחר המתרחש בתוך מוחם של הנבדקים במהלך הניסוי, לאתר אזורים במוח המגבירים את פעילותם בתגובה לגירויים ויזואליים שונים, ואף לצפות בשרשרת האירועים המתחוללת בהם, מרגע הצגת התמונה ועד לסיומו של תהליך עיבוד המידע.

 

לראות את התמונה המלאה

מחקרי fMRI על זיהוי פרצופים גילו עד היום שלושה מוקדים בחלקו האחורי של המוח (באזור האחראי על עיבוד הראייה), שמגיבים בעוצמה רבה כאשר הנבדק צופה בתמונה של פנים. בועז שדה, דוקטורנט במעבדתה של פרופ' יובל צירף ל-fMRI  גם EEG ו-TMS , והצליח להעריך מהו הזמן המדויק בו פועל כל אזור. נמצא כי המוח מבצע את תהליך הזיהוי בשלבים: בשלב הראשוני, שמתרחש 100 מילישניות לאחר שהנבדק נחשף לפרצוף, מזהה המוקד האחורי ביותר את הפרטים (עין, אף, פה) שמהם מורכבים הפנים. בהמשך, 170 מילישניות לאחר הצגת התמונות, פועלים שני המוקדים הקדמיים יותר ויוצרים תמונה הוליסטית של הפנים. על-פי מחקרים אחרים בתחום זיהוי פנים, המוח מזהה אם מדובר בפנים מוכרות או זרות כ-250-400 מילישניות לאחר הצגת התמונה – אך המוקד המוחי שפועל בנקודת הזמן הזאת טרם אותר באופן ודאי.

 

לצד נושא זה, עוסקת כיום פרופ' יובל בשיתוף עם הדוקטורנטית טליה ברנדמן, בהשפעה של עיבוד גוף על מערכת עיבוד הפנים, ובשיתוף עם הדוקטורנט ודים אקסלרוד במספר סוגיות נוספות, כגון: איך מזהה המוח שתמונות חזית ופרופיל שייכות לאותו אדם? ומדוע מתקשה המוח להבחין לעתים בהבדלים בין פרופיל ימין ושמאל?

 

מתוך חוברת "מצב המוח" בעריכת דוברת האוניברסיטה >>

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>