מדענים מכל העולם עמלים על מרשם מיליון המינים בסביבה הימית

בעקבות האוצר הימי: ד"ר נועה שנקר, ביולוגית ימית מאוניברסיטת תל-אביב, עומלת על מרשם מיליון המינים בסביבה הימית, עם קבוצת מדענים מ-32 מדינות

מוצאים את נמו

העשור האחרון היה העשור הפרודוקטיבי ביותר בתחום גילוי מינים חדשים למדע, ועם זאת עדיין ידועים רק כשליש מהמינים בסביבה הימית. על בסיס מאגר רישום המינים הימיים שייסד צוות מומחים בינלאומי, הוכנה לראשונה רשימה של כל המינים הידועים כיום בסביבה הימית ובוצעה הערכה לגבי מספר המינים שעוד לא נתגלו. ממצאי המחקר יוכלו לסייע במאמצים לשימור מינים ולהערכת סכנת ההכחדה המאיימת עליהם. הממצאים המלאים של הפרויקט המחקרי המכונה "מרשם המינים הימיים העולמי", פורסמו בכתב העת "Current Biology".

 

ד"ר נועה שנקר מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, לקחה חלק בקבוצת המרשם שהתמקדה במינים ממחלקת האצטלנים – בעלי חיים חסרי חוליות, וריכזה את המידע הנוגע לים סוף ומזרח הים התיכון. במחקריה הטקסונומיים תיארה ד"ר שנקר שלושה מינים שלא היו מוכרים למדע. כנהוג, זכו המינים לשמות פרי מחשבתה, אחת הפריבילגיות שמגיעות עם התפקיד. לאחד מהם קראה רופלאה עידונטע, שילוב של שמות ילדיה - עידו ונטע, ואילו למין אחר קראה בולטיניה יוסי לויה, על שמו של פרופ' יוסי לויה, ראש מעבדה לביולוגיה ימית באוניברסיטת תל-אביב.

 

מחקר על רטוב

למרות הדימוי הרווח של טקסונומים כחוקרים המעבירים את ימיהם סגורים במעבדה ומוקפים בצנצנות מלאות בפורמלין, מדובר, לדברי ד"ר שנקר, בתחום מחקר אטרקטיבי מאוד, הכולל הרבה עבודת שטח. בתחום הביולוגיה הימית מדובר כמובן בצלילות, המאפשרות להגיע לעומק רב ולאתר מינים חדשים.

 

20,000 מינים חדשים מתחת למים

מתוצאות מרשם המינים עולה כי ידועים כיום כ-226,000 מינים בסביבה הימית. בעשור האחרון התגלו כ-20,000 מינים חדשים, יותר מינים מאשר בכל עשור אחר. כמו כן מספר החוקרים העוסקים בתיאור מינים חדשים עלה בצורה משמעותית ב-60 שנים האחרונות. עוד עולה מן המחקר, כי בממוצע כ-37% מהמינים בלמעלה ממאה איסופי שדה מרחבי העולם, הם מינים חדשים למדע.

 

בין 58,000 ל- 72,000 מינים חדשים התגלו אך טרם תוארו, ובין 482,000 ל-741,000 מינים חדשים עוד אמורים להתגלות. שיטות מולקלוריות יכולות להוסיף עוד אלפי מינים קריפטים (מינים זהים מורפולוגית אך שונים מבחינה מולקולרית).

 

המסקנה העיקרית שעלתה מן המחקר היא כי בין שליש לשני שליש מהמינים בסביבה הימית עדיין לא תוארו, וההערכה היא שקיימים בין 0.7 ל-1 מיליון מינים בסביבה הימית. אם מגמת העלייה של גילוי המינים תמשיך, ההערכה של צוות המומחים היא שעד לסוף המאה מרבית המינים בסביבה הימית יתגלו.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>