המלאך השומר של חיל האוויר: ד"ר ליאוניד דינביץ מאוניברסיטת תל אביב זכה בפרס המדען העולה

ד"ר דינביץ שילב מחקרים בנושא מזג האוויר ונדידת ציפורים בבקעת הירדן, סייע לחיל האוויר להימנע מתאונות והציל חיי אדם

09 דצמבר 2018
ד"ר ליאוניד דינביץ מאוניברסיטת תל אביב זכה בפרס המדען העולה
ד"ר דינביץ' בטקס קבלת הפרס עם נכדתו ובעלה
ד"ר ליאוניד דינביץ מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז באוניברסיטת תל אביב זכה בפרס המדען העולה לשנת 2018. הפרס, בגובה 15,000 ש"ח, הוענק לד"ר דינביץ על ידי משרד הקליטה והעלייה בטקס רשמי שנערך באוקטובר בתיאטרון "הבימה" בתל אביב. בטקס נכחו שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר, שר המדע אופיר אקוניס ויו"ר ועדת הקליטה והעלייה, ח"כ אברהם נגוסה.
 
קורותיו של ד"ר דינביץ הן סיפור מרגש של מדע וציונות. דינביץ, שנולד ב-1941 בסחאלין, רוסיה, היה גנרל בצבא האדום, שעלה לארץ ב-1991 יחד עם רעייתו, ד"ר סוניה דינביץ. כמטאורולוג בשירות הצבא הרוסי, היה דינביץ אחראי על רשת של 47 מכ"מי ציפורים.
 
פרופ' יוסי לשם מאוניברסיטת תל אביב, מנכ"ל החברה להגנת הטבע באותן שנים, קלט את ד"ר דינביץ ומדענים עולים נוספים בתחנת מחקר שבהר גילה. ד"ר דינביץ הצליח לרכוש מכ"ם רוסי תמורת 20,000 דולר במקום 1.8 מיליון דולר. המכ"ם הוצב בהר גילה במטרה לערוך מחקרים בנושא מזג האוויר בבקעת הירדן וכן לשלב מחקרים על נדידת הציפורים באזור, על מנת לסייע לחיל האוויר להימנע מתאונות.
 
ב-1995 הוחלט להעביר את המכ"ם לאתר "יד לשריון" בלטרון. ד"ר דינביץ הוביל את פרויקט המכ"ם, במימון ובסיוע חיל האוויר ומפא"ת (המינהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) במשרד הביטחון. הוא הגיע להישגים יוצאי דופן במעקב אחר נדידת הציפורים בשמי הארץ, במסגרת המרכז הבין-לאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון, בניהולו של פרופ' לשם. לאור הישגיו, קלטה אוניברסיטת תל אביב את ד"ר דינביץ כמדען עולה, במסגרת התוכנית לקליטת מדענים עולים (קמ"ע).

 
החל משנת 1997 שימש המכ"ם הרוסי ככלי מבצעי לזיהוי נדידת ציפורים במרחב שבין עמק יזרעאל לבין קו בית קמה בדרום. המכ"ם פעל ביוזמת ד"ר דינביץ בנדידת היום ובהמשך גם בנדידת הלילה, והיה בחלק מעונות הנדידה למוקד הציפורים של חיל האוויר. ד"ר דינביץ דאג לאיסוף הנתונים, לתחזוקת המכ"ם בעזרת מומחים שהגיעו מידי שנה מרוסיה, וכן הרצה במספר רב של כנסים בינלאומיים בנושא.
 
במשך 21 שנה רצופות השתמש חיל האוויר בשירותי המכ"ם של ד"ר דינביץ עד שנת 2018, שתרם תרומה ייחודית ומשמעותית להגברת בטיחות הטיסות – והציל חיי אדם. ד"ר דינביץ אף פעל להקמת ועדה של מדענים עולים במשרד הקליטה והעלייה, וכיום הוא משמש כיו"ר הוועדה.
 
"אין ראוי ממנו לפרס זה!", אמר פרופ' לשם, "וברכות חמות מכל מי שהיה קשור לפעילותו הענפה".

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>