פרס ישראל לפרופ' עירד מלכין בתחום חקר ההיסטוריה הכללית

פרופ' עירד מלכין מהחוג להיסטוריה באוניברסיטת תל-אביב זכה בפרס ישראל לשנת תשע"ד בתחום חקר ההיסטוריה הכללית

10 פברואר 2014
פרס ישראל לפרופ' עירד מלכין בתחום חקר ההיסטוריה הכללית

שר החינוך, הרב שי פירון, הודיע על זכייתו של חתן פרס ישראל בתחום חקר ההיסטוריה הכללית - פרופ' עירד מלכין מהחוג להיסטוריה אוניברסיטת תל-אביב. שר החינוך אישר את המלצת ועדת הפרס בראשות פרופ' מרים ירדני.

בנימוקי הוועדה ציינו חבריה את תרומתו הייחודית בחקר תולדות ספרטה. פרופ' מלכין הביא לפריצת דרך בהעמידו את ספרטה כמעצמה ימית. תרומתו המשמעותית השנייה היא בחקר ההגירה וההתיישבות היוונית. הוא יישם במחקריו שיטות מחקר חדשניות ותרם רבות גם בתחום המתודולוגיה ההיסטורית בהביאו לשילוב בין מתודולוגיות חדשות כגון תיאוריית "הרשתות".

פרופ' מלכין תרם תרומה נכבדה לחקר הציוויליזציות של הים התיכון וקשרי הגומלין ביניהם, והעמיד תלמידים רבים בארץ ומחוצה לה.

בימים אלה כותב עירד מלכין היסטוריה מקיפה של הגירות והתיישבות בים התיכון (גויי הים, פלישתים, יוונים, אטרוסקים ופיניקים) כשהוא מחבר שתי תקופות הנידונות לרוב לחוד: "ימי האופל (מאות 11-8) והתקופה הארכאית (מאות 8-ראשית 5).

פרופ' מרים ירדני שימשה כיו"ר ועדת הפרס ולצדה חברי הוועדה - פרופ' בלהה מלמן ופרופ' עמנואל סיון.